Man, man, man…

We herkennen het allemaal, onze mannen die met hun vingers door onze pot crème gaan, omdat hun huid zo trekt. Of van niets weten als onze crème plotseling veel sneller op is dan normaal. Maar waarom zou een man zijn eigen huidverzorging moeten gebruiken?

De mannenhuid is 16 procent dikker dan de vrouwenhuid, testosteron maakt de huid vetter en de meeste mannen scheren zich. Dat is een beetje vergelijkbaar met ex­foliëren zoals vrouwen dat soms doen, maar ook een handeling die een aanslag is voor de huid. Door het scheren/schrapen kan de huidbarrière beschadigen of geïrriteerd raken.

Mannen scheren zich en staan tien minuten later buiten in de volle zon, terwijl de huid nog “openstaat”. Ze hebben de neiging na het scheren een aftershavelotion met alcohol te gebruiken die weliswaar ontsmet, maar ook ontzuurt. Een verzorgende aftershave balm of een hydraterende crème is verstandiger.

Hoe zit het met de mannenhuid en UV-licht / zon?

Het aantal slachtoffers van huidkanker is groter onder mannen, mede omdat mannen zich niet graag insmeren met een beschermende SPF (sun protection factor). De mannenhuid is gevoeliger voor zon: mannen hebben 16 procent meer kans op verbranding. Mannen lopen vaak zonneschade op op het – kale – hoofd en op de rug, waar het minder opvalt.

Waarom krijgt een man later rimpels, maar diepere?

Rimpels komen bij de meeste mannen later, maar zijn doorgaans ook dieper dan bij vrouwen. Onderzoeken wijzen uit dat de mannenhuid door een hoge collageenaanmaak dikker is, maar dat na zijn 50ste de aanmaak van collageen hard terugloopt. De huid wordt het snelst dun rond de ogen, en dat ga je zien aan wallen en kraaienpootjes.

Mannen hebben ook grovere poriën. Door verslapping van de huid worden deze nog groter. De huid van de man is na zijn 50ste bovendien droger dan die van de vrouw. Mannen krijgen dan diepere rimpels, vooral op het voorhoofd. Een intensere spiercontractie en meer mimiek in het gezicht dragen daar ook aan bij.

De cosmetisch arts

Mannen zijn tegenwoordig minder bang voor een bezoek aan de cosmetisch arts voor botuline toxine A (beter bekend onder de merknaam Botox). De spierontspanner wordt bijvoorbeeld gebruikt om een frons te verzachten. Naar schatting laat zo’n 10 procent van de mannen wel eens een prikje zetten. Bij een man geldt nog meer dan bij een vrouw: less is more. Een man die zichtbaar is behandeld, is niet mooi.

Een vermoeide blik komt ook bij mannen vaak voor, dit is het gevolg van verminderd vetweefsel onder het oog en het dunner worden van de huid rond die zone. Een goede oogcrème of  combinatie van fillers en boosters is dan effectief.

Welke verzorging heeft de mannenhuid écht nodig?

Vrouwen zijn geneigd een aftershave of geur voor hem te kopen, maar een huidverzorgingsproduct helpt hem meer.

De ideale verzorging voor hem is ’s morgens de huid reinigen met een facewash/cleanser en eens per week exfoliant gebruiken. Daarna een moisturizer, dit kan in de zomer ook een minerale zonbescherming zijn die functioneert als UV-bescherming én moisturizer.

’s Avonds een cleanser en een vitamine A-crème.

Ook is het een aanrader om eens in de 8 weken (minimaal) een gezichtsbehandeling te doen. In een behandeling wordt de huid dieper gereinigd, gekalmeerd en gevoed.

Daarbij, zij verdienen het toch ook, om ook even lekker te ontspannen?!